Performance Opleiding - Toneelacademie Maastricht

The Master ArtScience, KABK (Den Haag) (ok - that's very Dutch indeed)

Een twee jaar durende opleiding, waarbij je een personal coach krijgt die je begeleid in je eigen artistieke onderzoek.
Het jaar is opgedeeld in twee semesters. Het “Input Semester” en het “Output Semester.
Tijdens het Input semester, kan je zelf opleidingsbreed cursussen en vakken volgen. Ook zijn er in het eerste jaar enkele verplichte vakken. De meeste vakken volg je elke dag voor een aantal weken. Op woensdagen heb je meestal een vak dat je 1 keer per week volgt, dit zijn vaak vakken die vaak in samenwerking met het Conservatorium worden gegeven. 2 keer per jaar zijn er een soort “musica sacra” weken. In deze 2 weken werk je samen met departementen van het conservatorium. Je sluit het semester af met een presentatie.
Het Output semester is volledig gericht op je eigen onderzoek en werk. Elke maandag op zogenaamde “Manic Mondays” zijn alle docenten beschikbaar om je te begeleiden in je werk, ook kunnen er dan lezingen en lessen georganiseerd worden. Halverwege laat je zien waar je mee bezig bent in korte presentaties. Je sluit het jaar af met een presentatie en studeert of met een tentoonstelling.
Aanmelding
Om je aan te melden moet je beschikken over een bachelor diploma. Verder moet je een dropbox aanmaken waarin je een aantal documenten inlevert:
● Een motivatiebrief, waarin je beschrijft waarom je de master wilt volgen en hoe je artistieke verleden en interesses eruit zien.
● Een onderzoeksvoorstel van 2 à 4 A4tjes, waarin je beschrijft wat je de komende 2 jaar wilt onderzoeken en waarom. Je beschrijft een schets van twee concrete kunst projecten die je tijdens je master wilt realiseren. Ook vermeld je welke docent je als begeleider wilt, en kan daarbij biografieën van de docenten op de website vinden.
● Een portfolio van maximaal 100 MB met documentatie en beschrijvingen van je gemaakte kunstwerken.
● Een CV waarin je relevante ervaringen vermeld.
Bedenkingen
Wat ik interessant vind is dat de Master zich echt lijkt te focussen op een eigen artistieke onderzoek en hier vooral een faciliterende rol in neemt. Het valt me op dat er weinig gepresenteerd wordt in vergelijking tot de TA, dit wekt de indruk dat er misschien traag en “onderzoekend” gewerkt wordt. Verder ben ik er niet goed over uit of ik het interessant vind dat er veel met het conservatorium wordt gewerkt. Aan de ene kant lijkt dit me best tof; je

leert veel verschillende mensen kennen uit andere disciplines, waar spannende samenwerkingen uit zouden kunnen ontstaan. Aan de andere kant heb ik ook totaal geen beeld van hoe zo een samenwerking concreet in zijn werk gaat... misschien zitten muzikanten helemaal niet te wachten op video/installatie/media kunst en willen die eigenlijk vooral muziek maken.

https://www.kabk.nl/opleidingen/master/master-art-science

Thanks to Cor Langerak

Pasted Graphic
SX6K96ILOUA5K7GH